3 retters middag
av Mattis Gulbrandsen

Kokk og kokebokforfatteren Mattis 
Gulbrandsen viser deg hvordan

Allereie som 14 åring debuterte Mattis Gulbrandsen 20 år med ei kokebok. Les her om korleis lage ein enkel tre-rettars, og kva det er med mat som fascinerer han.

Lars Petter Sveen Eva Røgler

Du fekk interesse for matlaging allereie som ung og ga ut din første bok om mat da du var 14 år. Kva er det med mat som fascinerer deg?

Matlaging er spennande fordi det alltid er noko nytt som kan lærast. Dagane er aldri like på eit kjøkken. Det er dessutan morosamt å utvikle sine eigne vriar og metodar. Når eg lagar mat, sit eg heller ikkje stille, eg gjer noko heile tida. Det kan aldri bli kjedeleg. Det er utruleg morosamt når ein klarar å meistre ein rett akkurat slik ein hadde sett det for seg på førehand.

MATTIS I PRODUKSJONSKJØKKENET: – Matlaging er spennande fordi det alltid er noko nytt som kan lærast. Dagane er aldri like på eit kjøkken.

MATTIS I PRODUKSJONSKJØKKENET: – Matlaging er spennande fordi det alltid er noko nytt som kan lærast. Dagane er aldri like på eit kjøkken.

Kvifor bestemte du deg i så tidleg alder for ein yrkesveg? Kva var det som fekk deg til å satse?

For meg var det ikkje så vanskeleg å velje yrkesveg. Eg syntes det å lage mat verka som den beste vegen å gå fordi det ganske enkelt var det som interesserte meg mest. Eg satsa på å gå yrkesvegen fordi eg visste at det var muleg å ta utdanning etter ende fagbrev. Om ein skal gå yrkesfag, må ein like det yrket ein veljar, og verkeleg ha interesse for det.

Du har no ditt eige cateringfirma. Kvar kom denne ideen frå, og korleis var det å etablere eit eige firma før du var fylt 20 år?

Etter at eg skreiv kokebok som 14-åring, begynte eg å ta imot cateringoppdrag for vennar og familie. Det vart etter kvart fleire og fleire tilbod, og til slutt måtte eg velje: Enten legge ned eller satse for fullt. Eg bestemte meg for å satse og har no eige produksjonskjøkken, og cateringfirmaet er registrert som aksjeselskap. Det har vore, og er, veldig utfordrande å drive for seg sjølv i så ung alder. Det er ikkje berre å lage mat lenger. Når ein har eit lite firma, må ein gjere alt sjølv. Eg er både økonomisjef, kokk, ansvarleg for å booke, og dagleg leiar. Slik lærer eg mykje om ulike retningar innanfor ei bedrift. Alle dagar er ulike.

IMG_7635

Du er framleis under 20 år, men har allereie opplevd mykje. Trur du det er muleg for ungdom i dag å gjere noko anna enn å gå på skole?

Eg trur alle har godt av å gå på skole. Eg har alltid tatt skolen seriøst og tek framleis nokre fag ved sida av firmaet. Når ein er ung, treng ein ikkje lukke alle dører med ein gong. Om du har ein god idé etter ende vidaregåande, er dette sjølvsagt noko du bør satse på. Tenk deg nøye om, for du må vere motivert for mykje arbeid som du ikkje nødvendigvis tenkjer når du startar opp. Det er mange lovar og reglar som skal følgjast. Du lærer uansett ekstremt mykje av å starte opp eit firma, og du bli bevisst på kva du liker å gjere, og kva du er flink til. Det kan hjelpe deg med seinare å ta utdanning eller velje ein yrkesveg som du veit du er interessert i og motivert for.

Asparges med fritert brie og aioli

Til 4 personer

Noe tekst om forretten..

Asparges med fritert brie og aioli

Kutt av de nederste 2 cm av aspargesene. Sett over en kjele med vann, la det koke opp.

Aioli: Knekk to egg oppi en skål. Ta eggeplommene ut av skålen med en ren hånd og ha dem over i en annen skål (eggehviten kan brukes til desserten). Finhakk hvitløk og ha den i skålen med eggeplommene.

Press over sitronen. Rør sammen med en visp. Hell i en tynn stråle med solsikkeolje mens du rører kraftig. Hell helt til det har tyknet, da har du brukt ca. 2 dl solsikkeolje. Smak til med salt og pepper.

Frityrstekt Brie

Kutt brieosten i 8 like store deler. Kjør brødet i en blender. Du kan også bruke ferdige brødkrummer.Legg i en skål. Knekk de to resterende eggene i en bolle. Ha hvetemelet i en tredje bolle. Rull brieosten godt inn i hvetemelet, dypp deretter i egg og til slutt i brødkrummene. Repeter dette en gang til slik at du får dobbel panering.

Hell den resterende av solsikkeoljen i en kjele. Sett på platen. Pass på å ha et lokk i nærheten. Vann og varm olje kan ta fyr, så vær forsiktig. Oljen er varm nok til fritering når du kan ta en tresleiv ned i oljen og det bruser rundt tresleiven.

Legg brien på en fiskespade og før rolig ned i oljen. La den ligge i oljen i ca. 3minutter. Imens koker du aspargesen også i 3 minutter. Dander på tallerken med asparges i bunnen, skinke på toppen av aspargesen og fritert brie rundt. Ta aioli over det hele. Bruk gjerne også salatblader, reddik i tynne skiver, balsamicoreduksjon (balsamicoeddik som har kokt inn til en saus) og friske urter.

Rullet kyllingbryst med ost og spinat

Til 4 personer

Rullet kyllingbryst med ost og spinat

Rullet kyllingbryst med ost og spinat

Forvarm ovnen til 180 grader. Snitt kyllingfileten midt på. Legg på ost, fersk spinat, salt og pepper. Rull kyllingbrystene inn i aluminiumsfolie. Stram godt til. Skrell og kutt gulrøtter, løk, sellerirot og poteter i like store biter, ha på salt og pepper og gjerne litt smør. Legg kyllingen og grønnsakene inn i ovnen. Kyllingen skal tas ut etter 15 minutter, grønnsakene og potetene etter 30 minutter. Pakk opp kyllingen. Stek noen minutter i en stekepanne for å få sprøtt kyllingskinn.

Frukt og bær med marengs og eplemos

Til 4 personer

Kutt opp bær og frukt i biter som kan spises med skje. Skill eggeplommen fra eggehviten. Kjør eggehviten med sukker i en kjøkkenmaskin. Har du ikke det, så bruk visp. Marengsen er ferdig når du kan snu den opp ned uten at marengsen renner ut.

Skrell eplene og ta ut kjernen. Del eplene i  4 og kok med 1 dl vann. La koke i ca. 20 minutter til eplene er oppløst. Visp kraftig eller mos eplene god med en sleiv.

Dander desserten med noen skjeer marengs og eplemos i bunnen. Topp med friske bringebær og grovhakkede nøtter.

Frukt og bær med marengs og eplemos

Frukt og bær med marengs og eplemos