Å leve med følelser

Vi føler noe hele tiden. Og noen ganger kan det kjennes som kroppen gjør som den vil. Når vi blir rasende, får latterkrampe, forelsker oss eller opplever noe som er så pinlig at vi aller helst vil forsvinne, da kan vi lure på om følelsene svikter oss. Hvorfor må man bli så flau at man mister evnen til å snakke normalt? Hvorfor fortsetter man å le selv om det ikke passer? Og hvorfor er det noen ganger umulig å rydde rommet sitt eller gjøre ferdig leksene?

 

Rolf Reber er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo og ekspert på følelsene våre. Han har brukt mange år på å forske og finne ut av hva som skjer, og hvordan vi kan leve med dem.

Hva er egentlig følelser?

– En følelse er en personlig opplevelse med kroppen eller hodet. Men det holder ikke at man kjenner eller sanser noe, det er ikke en følelse før det gir deg en mening, sier Rolf.

Følelser er personlige

Det betyr at hvis du smaker på sjokolade, så er ikke det en følelse. Det er sansene dine som kjenner eller ser noe. Følelsen kommer først når du kjenner hvordan du opplever sjokoladen. Hvis du for eksempel syns det smaker godt av sjokolade, så er det det at du liker sjokolade, som er følelsen. De aller fleste gangene du kjenner noe med sansene dine, følger følelsene med. Musikk kan gi deg en følelse, mer enn bare å være lyd i ørene dine.

– Følelser er personlige, sier Rolf. – Selv om jeg kan se hvordan du har det, og føle med deg, kan jeg aldri kjenne det samme som deg.

Følelser kan også være ubevisste. Kanskje du får en ubehagelig fornemmelse i en trappeoppgang, eller du blir redd for klovner. Det er ingen synlig forklaring på dette, men du har kanskje en erfaring som gjør at disse tingene vekker bestemte følelser i deg.

Er ikke alt vi opplever, egentlig følelser?

– Det vi opplever, er hvordan kroppen og hodet reagerer på opplevelsen, sier Rolf. – Lukt og lyd, smak og hudkontakt er sanser. Men de fleste gangene vi sanser noe, følger følelsene også med. Derfor er det å se en farge eller høre en tone eller smake det søte i en sjokolade ikke følelser alene. Det er først når det betyr noe for oss, at det blir en følelse.

Kan vi kontrollere følelsene våre?

­– Det er flere måter å kontrollere dem på, men det er ikke alltid så lurt. Det kan være bra å puste med magen og kanskje lufte seg når man blir sint, eller stoppe og tenke seg om før man hopper på en vill idé. Men det er forskjell på følelser. Hvis vi opplever noe som er ekstra vanskelig, blir det annerledes. Hvis vi tvinger det vanskelige bort, bruker vi så mye krefter på ikke å tenke på det at det vokser seg enda større. Og da blir det i grunnen bare verre. Vi kan bli ukonsentrerte og utslitt av å holde følelsene borte. Da er det bedre å få hjelp til å snakke om det og heller jobbe med følelsen, sånn at den ikke er så vanskelig å leve med lenger.

Når livet er en jammerdal

Livet er fullt av humper og utfordringer, og det er mye å grue seg til. Men Rolf har flere forslag til hva du kan gjøre hvis du for eksempel blir nervøs før en viktig prøve.

– Du blir mindre nervøs hvis du trener på å teste deg selv. Ved å venne deg til å gjøre prøver blir du vant til måten du reagerer på, og da blir du ikke så nervøs.

Og hvis du er superstressa, kan det hjelpe å tenke over situasjonen.

– Det hjelper å forstå at når du er redd, så blir du mer redd. Derfor er det alltid nyttig å tenke over alt du faktisk kan, og forsøke å roe deg selv ned.

De uskyldige følelsene

Noen ganger lurer følelsene oss til å tro ting som ikke er sant, eller ting som ikke er bra for oss. For eksempel blir alle lurt av reklame. Vi vet det er reklame, vi vet at noen forsøker å selge oss noe, men det virker ofte likevel. Selv om vi ikke vil ha produktet, får vi lyst på det. Det er ikke følelsene sin feil, de er på mange måter helt uskyldige. Kroppen vår reagerer på inntrykk, og den er opplært til, eller programmert til, å reagere sånn som den gjør. Men hvis vi klarer å koble inn hjernen, kan vi på en måte snakke med følelsene våre sånn at vi ikke lenger har lyst på produktet. Det å ha en sunn samtale mellom følelsene og tankene kan ofte være bra.

Kan man bli flinkere til å bruke følelsene sine?

– Alle følelser forteller oss noe. Selv de negative gir oss viktig informasjon som kan brukes. For å kunne bruke følelsene våre trenger vi å forstå dem og forstå hvorfor det kjennes sånn, sier Rolf.

Når vi forstår hvorfor kroppen reagerer sånn som den gjør, kan vi samarbeide bedre med følelsene For eksempel hvis du blir veldig nervøs: Da blir du klam i hendene, hjertet slår fortere, du blir varm og rød i ansiktet, det blir vanskelig å puste, og ordene stokker seg i munnen. Hvis du øver deg på å kjenne igjen signalene i kroppen, vet du på forhånd hva som skjer, og da kan du gjøre det lettere for deg selv bare ved å huske å puste. Om du puster rolig, slår hjertet saktere, du får oksygen til hjernen, og det blir lettere å tenke. Og da blir du mindre nervøs. Når man kjenner følelsene sine, blir det lettere å forstå seg selv, og da blir det også lettere å være i verden.

BONUS:

Fakta

Rolf Reber har skrevet flere bøker om følelser. En av dem handler om de vanlige følelsene vi møter hver dag. Som for eksempel hvorfor det er så vanskelig å si nei, og hva som er forelskelsens egen logikk.

http://www.pax.no/hverdagslivets-psykologi.5775830-331609.html

Han har også en blogg hvor han skriver om det han forsker på.

https://www.psychologytoday.com/blog/critical-feeling

Fornuft og følelser gjennom historien

I mange århundrer har følelsene og fornuften stått mot hverandre. Følelsene var forbundet med kroppen og sansene, mens fornuften tilhørte hjernen og tankene. Kroppen ville aller helst bare velte seg rundt i mat og sex, mens hodet ville tenke store tanker. Man så for seg at mennesket ble slitt mellom fornuft og følelser, og målet var å kjempe for å lytte til fornuften og ikke la seg forføre av følelsene. Man skulle tenke og reflektere seg fram til valg, ikke la seg styre av impulsive og vulgære følelser.

Likevel kunne man ikke overse følelsene. De var jo der, og mange mente at de var der av en grunn, og at en balanse mellom fornuften og følelsene var det aller beste. Brukt riktig kunne følelsene hjelpe oss i å ta moralske valg og hjelpe oss med å leve sammen.

Vi vet enda ikke helt hva som setter i gang følelsene, og hvorfor de er som de er. Noen tror det er snakk om medfødte kjemiske reaksjoner i kroppen, som utløses av det vi opplever og erfarer. Andre tror følelsene utvikles underveis gjennom det vi opplever, og oppveksten vår. De fleste tror nok det er en blanding av begge deler. Det som er helt sikkert, er at vi har dem og må leve med dem.

Artikkelen er skrevet av Vera Micaelsen. Les mer om henne her.

Les spalten «Spørsmål til Vera» i Aftenposten.

Hva er følelser? Les mer her.

Kan vanlige følelser bli problematiske? Les her.

Les om kunsten å bearbeide følelser her.

Undersøkelser antyder at følelser har sin egen «signatur» i hjernen, ifølge forskning.no.

Hvordan bruke din kritiske følelse? Les mer her.

Boktips:
Å klemme fingeren i døra. En bok om følelser av Vera Micaelsen

ma-klemme-fingeren

 

 

 

 

 

Kunsten å bruke følelser. 17 samtaler fra hjertet av Trine-Line Biong (red.)

fol

 

 

 

 

 

Verdas viktigaste bok av Nathalia Simonsson

verda

 

 

 

 

 

Her kan finne enkle bøker om ulike følelser?

Faen ta skjebnen av John Green

faen

 

 

 

 

 

Jeg, Earl og jenta som dør av Jesse Andrews

jeg-og-earl

 

 

 

 

 

Filmtips:
Alfred & Skyggen

The Fault In Our Stars

Me, Earl and the Dying Girl