Unge journalister

«Hva er egentlig perfekt?», «Er nordmenn lei av sidemål?», «Marius Freestyle», «Svømmetalent på Nattland». I skoleavisen Nattlendingen er det rom for både store og små spørsmål.

Skoleavisen på Nattland skole i Bergen inneholder aktuelle saker fra lokalmiljøet og skolen. Den har også saker om internasjonale fotballstjerner, bokanmeldelser og Brangelina-bruddet. Den store variasjonen skyldes at niendeklassingene på Nattland skole har fått skrive om hva de ville

Skriveglede

– Vi har oppmuntret elevene til å finne lokale saker, men de har stått ganske fritt, forteller lærer Tone Rage.

Læreren har sett stor skriveglede blant elevene som har jobbet med skoleavisen. Det kan elevene bekrefte.

– Det var gøy at vi kunne skrive om hva vi ville, sier Andrea Ulveseth.

– Jeg tror tekstene ble bedre av at vi kunne skrive om temaer som vi interesserer oss for, legger Simen Walde til.

Vebjørn Nedrebø var blant dem som valgte å skrive om pengegaloppen i internasjonal fotball.

– Fotballspillere har sinnssykt høy lønn, de tjener mye mer enn folk som redder liv. Det gir ikke mening. Det har vært lite om dette i mediene de siste årene. Derfor ville jeg prøve å forklare hva det kan føre til, sier Vebjørn engasjert.

Skoleaviser.no

Nattland skole var blant de første som tok i bruk det nye verktøyet Skoleaviser.no. Det er en portal, der alle skoleaviser enkelt kan registrere seg og publisere saker.

– Det har aldri vært så lett og kjekt å lage skoleavis før, sier lærer Tone Rage.

Tidligere har skolen laget skoleavisen som en WordPress-blogg eller i Its learning. Med Skoleaviser.no blir det lettere for elevene å nå et større publikum. Dersom skolen får i stand et samarbeid med en lokalavis, kan de med noen tastetrykk dele sakene på lokalavisens forside.

Marie Ødegaard har hatt klasserom i brakker siden fjerde klasse. Hun har gledet seg til å få begynne på den nye skolen som snart er ferdig, men nå er det klart at den blir for liten. Dette engasjerer elevene, og Marie valgte å skrive om saken i skoleavisen.

MARIE ØDEGAARD HAR HATT KLASSEROM I BRAKKER SIDEN FJERDE KLASSE. HUN HAR GLEDET SEG TIL Å FÅ BEGYNNE PÅ DEN NYE SKOLEN SOM SNART ER FERDIG , MEN NÅ ER DET KLART AT DEN BLIR FOR LITEN. DETTE ENGASJERER ELEVENE, OG MARIE VALGTE Å SKRIVE OM SAKEN I SKOLEAVISEN.


Ultralokale nyheter

Niendeklassingene på Nattland skole leser nyheter på ulike nettsider. De ønsker seg flere av de ultralokale nyhetene, som handler om skolen, idrettsturneringer, nye butikker og hva ungdommer driver med i nabobygdene.

Selv kunne de gjerne tenke seg å bli intervjuet om brakkelivet de har hatt på skolen. Flere av klasserommene på skolen har vært stengt i mange år på grunn av dårlig inneklima, og niendeklassingene har hatt klasserom i brakker i mange år. Nå bygges det ny skole, men niendeklassingene får ikke plass der. Tvert imot må de i perioder flyttes til en helt annen skole. Dit må de ta buss, og da frykter de at de vil få problemer med å komme seg hjem i tide til trening og lekser.

– Jeg tror ikke noen andre kjenner hele historien om hvordan vi har hatt det på skolen. Hvis folk hadde visst mer om saken, hadde det kanskje kommet flere ideer til hvordan vi kunne få bedre løsninger, sier Andrea Ulveseth.

– Dette kunne vi ha skrevet om for lokalavisen, sier Andreas Brakstad.

Foreløpig er det medelever, lærere og foreldre som har fått lenken til skoleavisen Nattlendingen. Elevene tror det hadde vært spennende om flere leste sakene deres.

– Hvis sakene våre hadde blitt delt på lokalavisen, hadde vi nok jobbet enda mer med dem, sier Simen Walde.


Saker fra skoleavisene i lokalavisa

Fanaposten er lokalavis for Nattland. Fanapostens redaktør Ståle Melhus forteller at en sak om brakkelivet på Nattland skole ville passe godt i Fanaposten.

– Det er en sak med nyhetsinteresse, og den kan være interessant for folk fra andre steder i Fana også, sier han.

Dersom Fanaposten skal dele skoleavissaker, mener han at sakene bør ha en allmenn interesse eller relevans for Fanapostens lesere. Det kan bety saker med nyhetsverdi for dem som bor i området, eller kommentarstoff der elever deler sine tanker om det de opplever. Dessuten må sakene oppfylle de etiske reglene som lokalavisen følger.

Redaktøren synes det er viktig at lokalaviser og skoler samarbeider om avisprosjekter.

Det er Mediebedriftenes Landsforening og Avis i skolen som står bak Skoleaviser.no. Prosjektleder Veslemøy Rysstad håper at det nye verktøyet vil føre til samarbeid mellom skoler og lokalaviser.

– Vi vet at lokalavisene ønsker å tiltrekke seg unge lesere, og at barn og unge savner flere artikler med unge kilder innenfor deres interessefelt. Samarbeid mellom skole og avis kan gi unge sterkere tilknytning til sin lokalavis og økt forståelse for journalistikk og kildekritikk, sier hun.

Fakta:

– Skoleaviser.no er en nasjonal gratistjeneste for skoleaviser.

– Her skal det være enkelt å publisere saker fra både mobil og PC.

– Skoler og lokalaviser kan samarbeide om å publisere elevenes saker.

– Det er Mediebedriftenes Landsforening og Avis i skolen som står bak tjenesten.

– Det norske selskapet Innocode har laget den tekniske løsningen.

BONUS:

Les mer på skoleaviser.no.

Les mer om Avis i skolen hos Mediebedriftenes Landsforening.

Les mer om Nattland skole i Bergen her.

Les mer om Fanaposten.

Boktips:

Englefjes av Ingelin Røssland

engle

 

 

 

 

 

I Uprisen – Årets ungdomsbok skriver ungdom selv bokanmeldelser. Les her.

Filmtips:

Almost Famous

Pelikanrapporten