
Hold fast!
18 år gamle Samuel er om bord på seilskuta Berserk, som den yngste av et mannskap på fem. De har forlatt New Zealand, siste stoppested på fastlandet, og setter kursen mot Antarktis. Målet er å gjenerobre sydpolpunktet hundre år etter Roald Amundsen.
Samuel Massie
** *
Jeg ligger i sengen min. Det er blitt natt. Det er fremdeles bølger, men ikke like ubehagelige som i stad. Svetten renner. Rocket var innom og slo av motoren nettopp. Men den varmer fremdeles. Jeg ligger med et laken. Det er gjennomvått av svette. Jeg har tatt det nesten helt av meg. Det er rart å måtte holde seg fast når jeg ligger i sengen. På den ene siden lener jeg meg mot skroget, det går fint. Men når båten får sterk vind fra styrbord side, må jeg holde meg fast så jeg ikke smeller inn i veggen og ned i sprekken som skiller motoren fra sengen min. Jeg vil ikke det. På den veggen henger masse skarpt verktøy. Jeg tar frem mobilen. Klokken er 03.47, australsk tid. Det er ikke dekning, ser jeg. Jeg har ligget i halvkoma, svett og kvalm, siden forrige skift. Men Robert har fylt på vannflasken min flere ganger. Han sier det er viktig at jeg ikke blir dehydrert. Jeg er vanvittig fornøyd med mannskapet, jeg føler meg hjemme. Men det tar tid å venne seg til båtlivet. 47 fot er hva jeg kan bevege meg på. 15 meter. Føles litt som en fengselscelle, når jeg tenker meg om. Men de får bedre mat i fengsel. Jarle sier at i pasta og løk er det massevis av næring, så jeg må bare bli vant til berserkkosten.
Rettighetene for utdraget gjelder kun for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget.
Målet med Berserk-ekspedisjonen var å nå sydpolpunktet hundre år etter Roald Amundsen. Vil du lese mer om Roald Amundsen? Her er noen boktips:
Alexander Wisting, Fortellingen om Roald Amundsen, Kagge forlag, 2011
Fortellingen om Roald Amundsen er en biografi om den kjente polfareren og eventyreren. Fra han var liten drømte han om å bli oppdager, og straks han fikk muligheten reiste han ut. Han overvintret i Antarktis og seilte med polarskuta Gjøa gjennom Nordvestpassasjen. I 1911 vant han kappløpet med engelskmannen Scott og ble førstemann på Sydpolen. Ekspedisjonene hans var fylt av dramatikk, han opplevde både å kjempe med isbjørn og dra sledene sine over skumle bresprekker.
Jon Ewo, Spillet om Sydpolen, Omnipax 2011
Å gå til Sydpolen er ingen søndagstur, og her skildres blodslitet en slik pioneer-ekspedisjon var. Tittelen henspiller på striden mellom Amundsen og Scott, men også på at det var et storpolitisk spill mellom Norge og England om å nå polpunktet først. Boken er illustrert av Bjørn Ousland.
Bjørn Ousland, Amundsen gjennom Nordvestpassasjen, Cappelen Damm 2014
Nordvestpassasjen, den mytiske sjøveien nord for det amerikanske fastlandet har lokket til seg eventyrere på jakt etter en snarvei til østens rikdommer i århundrer. Her har skip forsvunnet sporløst og hundrevis av menn omkommet i isen.I 1903 reiste Roald Amundsen med sildeskuta Gjøa og et mannskap på seks inn i disse farvannene. I denne boka får du den spennende historien fortalt gjennom tekst og illustrasjoner.