Bokutdrag: Sjarmen med tarmen

HVA SKJER NÅR VI BÆSJER? … OG HVORFOR DET ER VEL VERDT ET SPØRSMÅL.

ROMKAMERATEN MIN KOM ut på kjøkkenet og sa: «Giulia – du som studerer medisin – hva skjer når vi bæsjer? » Det ville sikkert ikke være noen god idé å begynne memoarene mine med denne setningen, men dette spørsmålet har forandret svært mye for meg. Jeg gikk inn på rommet mitt, satte meg på gulvet og slo opp i tre bøker. Da jeg fant svaret, ble jeg fullstendig overrumplet. Noe som var så hverdagslig, var i virkeligheten mye klokere innrettet og mye mer imponerende enn jeg noen gang hadde forestilt meg.

Toalettbesøkene våre er en fantastisk prestasjon – to nervesystemer som arbeider samvittighetsfullt sammen for å håndtere avfallet vårt så diskré og hygienisk som mulig. Det finnes knapt noe annet dyr som utfører denne prosedyren så forbilledlig og ryddig som oss. Kroppen vår har utviklet alle mulige slags mekanismer og knep for å få dette til. Det begynner allerede med lukkemekanismene våre, som er så mesterlig konstruert. De fleste kjenner bare til den ytre lukkemuskelen, som man bevisst kan stramme og løsne. Det finnes en ganske lik lukkemuskel bare noen centimeter lenger inne – men den styrer vi ikke selv.

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. 

Les intervju med oversetteren av denne boken her