Sy om - igjen

Jenny Skavlan

Kom i gang tips

01 I bruktbutikker og på loft og i kjellere ser jeg etter skinn, kasjmir, silke, mønster jeg ikke får andre steder og stoff med struktur.

02 Sett av tid når du går i bruktbutikker. Siden det ikke er så organisert som i en kjedebutikk og det bare er én av alt, må du nesten lete gjennom hele butikken.

03 Ha en plan når du går inn. Det kan være lurt å lete etter én ting av gangen, som bare skjørt eller bare kjoler, så blir det ikke så overveldende.

04 Blir du trukket mot et mønster – kjøp det, ikke tenk på hvordan plagget ser ut. Du får alltid brukt det til noe. Når mange mønstrete plagg henger tett i tett kan det hele føles i overkant mønstrete, ta plagget ut fra stativet og se det på en ensfarget bakgrunn

05 Før du skal sette i gang med å sy, lag en plan og en handleliste – hele prosjektet kan strande dersom du mangler en detalj som en glidelås eller riktig farge på en tråd.

06 Tegn en enkel skisse av plagget, slik at du tydelig ser målet. Kjøp gjerne en skissebok som allerede har omrisset av kropper – du skal jo egentlig bare tegne kjolen, og så kan det hele stoppe opp fordi du ikke klarer å tegne en nese.

07 Hvis du skal klippe av noe, ta plagget på deg og skiss opp nøyaktig på den ene siden hva som skal klippes av, så bretter du plagget og kopierer på den andre siden, slik at det blir helt likt.

08 Hvis du skal forandre passformen på et plagg, vrenger du det først og så setter du nåler der du vil at det skal gå lenger inn, i den sømmen som i utgangspunktet er der. Og så syr du etterpå. Sånn kan man gjøre om formen ganske lett.

09 Husk å gjøre kantene pene! Det er jo det man gjør helt til slutt, da er man kanskje lei og gidder ikke å gjøre finishen ordentlig. Når du har sydd en kjole, stryk opp fallen (eller bruk en rettetang) og legg den opp for hånd. Det blir penest.

10 Sko kan man for eksempel spraye i en ny farge – for eksempel med skomaling. Hvis skoene har trehæler, kan man kjøpe møbelstifter og banke inn nagler. Eller man kan kjøpe tekstilblomster eller -blader og feste dem oppover og lage ankelstropp. Sko skal man i utgangspunktet ikke sende i vaskemaskin, så her kan man bruke limpistol og lim som ikke tåler vask.

Rettighetene for utdraget gjelder kun for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget.