Det startet med
mormors gitar

I papirutgaven av Faktafyk kunne du lese om Kid Astray fra Akershus. De seks medlemmene som møttes på musikklinja ved Ruud videregående skole i Bærum. Men musikkinteressen startet lenge før.

Ole I.B. Storø Per-Otto Oppi Christiansen

For trommeslager Jakob Bechmann og gitarist Even Steine ble mormors gitar og onkels trommesett avgjørende. Som tiåring fikk nemlig Even en kassegitar av sin mormor, og dermed begynte interessen for dette populære strengeinstrumentet. Senere fikk han sin første elektriske gitar, en ekte Gibson Les Paul, fra en gavmild onkel.

– Det var stort. Deretter meldte jeg meg på gitarkurs for å bli bedre til å spille, sier Even.

På musikklinja videreutviklet han teknikken og lærte seg å spille jazzgitar.

– Før det gikk det mye i blues. Jeg satt hjemme og øvde på riff og soloer mens jeg hørte på alt fra Pink Floyd til Kaizers Orchestra.

Men inspirasjonen kommer verken fra jazz- eller bluesgitarister.

– Helten min er Jonny Greenwood, gitaristen i Radiohead. Han er ikke så virtuos eller rytmisk, men gjør mye kult med gitaren som er stemningsfullt og kreativt.

Jakob var på sin side så vidt fylt tre år da han begynte å hamre løs på farfars Ludvig-trommesett. Og farfaren noterte seg interessen for slagverket og det musikalske talentet hos det unge barnebarnet.

– Da jeg ble eldre fikk jeg slagverket av ham. Det ble plassert i kjellerstua hjemme på Jar. Der fortsatte jeg å spille og etter hvert begynte jeg i korps, sier Jakob.

Det gikk ikke lang tid før trommeslageren ville begynne å spille i band. På ungdomsskolen ble han kjent med en elev fra Bekkestua som spilte gitar. Banddrømmen kom nærmere.

– Men han spilte metallgitar, så hvis jeg skulle spille trommer måtte jeg lære meg den sjangeren. Det var veldig avanserte trommer, men det gjorde at jeg lærte mye og stadig ble bedre. Deretter ble jeg med i flere band og spilte der det var mulig å spille.

På musikklinja ble jazzbeat og -overganger en viktig del av stilen. Allsidigheten har vært nyttig lærdom for ham.

– Jeg har lært meg å beherske flere måter å spille trommer på. Forbildet mitt er Vincent Colaiuta som spiller trommer med Sting. Ikke fordi jeg hører så mye på Sting, men fordi jeg liker måten Colaiuta spiller på.

Kid Astray utgir sin første langspiller i løpet av 2014. Det knyttes store forventinger til bandet, og fjorårets EP «Easily Led Astray» var en spennende forsmak på hva som er i vente.

– Vi lager musikk som vi synes er fengende og som vi kan stå inne for. Målet er nå ut til så mange som mulig, sier Jakob og Even selv om forventningspress.

De fem sangene på EP-en ble spilt inn i kjelleren hos frontfigur og vokalist Benjamin Giørtz. Et omfattende prosjekt, skal vi tro musikerne.

– Faren til Benjamin er musiker og lånte oss utstyr. Vi gjorde alt selv, og det var mye jobb. Alle var involvert. Noen satte oppe i stua og skrev melodier og tekster, mens andre var i kjelleren og spilte inn. Det var hektisk, men vi er fornøyd med resultatet.

Bandets musikk beskrives av mange som alternativ indiepop. Musikerne selv er imidlertid ikke så opptatt av hvilken kategori bandet tilhører.

– Vi liker mye forskjellig musikk og lar oss inspirere av ulike band og artister. Skal vi betegne vår egen musikk, må det bli skamløs pop, sier Even.

Hør musikken til Kid Astray her: Under kan du se et par musikkvideoer fra Kid Astray:

Les mer om bandet her.