Du kommer ikke til å huske alt som står i denne artikkelen

Tenk om du husket absolutt alt du hadde lest? Eller tenk om du ikke kunne huske noe som helst som skjedde for fem minutter siden? Hva er egentlig hukommelse, og kan du lære deg å huske leksene dine bedre?

Hilde Østby og Ylva Østby Karsten Volle (ill.)

Amerikanske Kim Peek (1951–2009) kunne huske absolutt alt som sto på hver eneste side han hadde lest i en bok, og han leste åtte bøker om dagen. Han begynte som fireåring med å lese familiens leksikon og kunne etter hvert noe om absolutt alt, fra Beethoven til andre verdenskrig, fra postnumrene i USA til greske guder. Men Kim Peek var ikke verdens mektigste mann: Han tilbrakte livet på et bibliotek og bodde hjemme hos faren sin. Kanskje kan det være en ulempe å huske så mye?

Amerikaneren Henry Molaison kunne ikke huske noe som helst etter at han ble operert i hjernen for epilepsi som 27-åring, i 1953. Etter dette festet ingen minner seg i hjernen hans. Grunnen til det var at legene hadde fjernet to områder som heter hippocampus, ett på hver side av hjernen, og disse to hippocampusene utgjør selve hukommelsessenteret. Uten hippocampus, ingen minner! Henry Molaison ble forsket på i over 50 år, og det var sjelden han kunne huske noe som helst lenger enn noen få timer. Han husket ikke at faren hans var død, eller at moren hans var syk.

Arbeidsminne

Men han hadde det psykologene kaller arbeidsminne: Det er den korte hukommelsen for det som hender her og nå, og som gjør at du klarer å holde en samtale gående uten å glemme hva du snakket om. Dette minnet er veldig lite, det er kanskje bare plass til ett telefonnummer eller til en samtale med fem-seks temaer.

”De to forskerne Wynn og Coolidge mener at moderne mennesker har en forbedret arbeidshukommelse. De fikk mye større evne til å løse problemer og tenke eksperimentelt, og på den måten overlevde mennesket i Europa, på bekostning av neandertalerne”, skriver The Naked Scientist, en nettside ved Cambridge University som formidler forskning. (Se mer her: http://www.thenakedscientists.com)

Arbeidshukommelsen er ganske viktig for at vi skal overleve, med andre ord.

Loci-metoden

Men kan vi gjøre noe for å hjelpe minnene over i langtidshukommelsen? Ofte husker vi noe ekstra godt om det skiller seg ut og er helt annerledes enn noe vi allerede har sett eller hørt. Og vi husker i bilder. Derfor er en lur måte å huske noe på å lage rare og uvanlige bilder og plassere dem rundt i en rekkefølge vi kjenner fra før, på et sted – for eksempel leiligheten eller huset der du bor. Tenk deg at du skal lære deg det periodiske system med alle grunnstoffene i riktig rekkefølge: Det er jo over 100 grunnstoffer! Du må bruke fantasien og finne på rare og morsomme bilder for å klare noe så vanskelig. Hydrogen, for eksempel, er en brannhydrant med vann som spruter ut og står midt i gangen! Litium er et litermål med batterier i som står på kjøkkenbenken. Beryllium høres ut som brylkrem, så dermed blir det masse Elvis-imitatorer som står på stuebordet og rocker med brylkrem i håret. Grunnstoffet bor er et pressluftbor på verandaen som bråker og spruter betong ned til naboen under deg. Karbon er i trappa og er en karbonade på hvert trappetrinn. Og se: Da har du allerede lært deg de første fem grunnstoffene, sortert etter atomnummer.

Du må gjerne gå den samme runden i huset eller på skoleveien flere ganger, men det er viktig at det alltid er samme rekkefølge, for rekkefølgen på stedet skal du slippe å huske.

”Jeg anbefaler å skrive ned nøkkelordene du må kunne, og memorere dem. Til en eksamen om andre verdenskrig kan du skrive ned ord som Marshallplanen og blokaden av Berlin, og opprettelsen av NATO. Deretter husker du på marshmallow (Marshallplanen) utenfor døra på huset ditt, også videre. På eksamen går du bare rundt og plukker opp nøkkelordene du har lært deg”, råder Oddbjørn By.

Han har vært norgesmester i hukommelse og kan memorere en kortstokk på 43 sekunder.

Hvorfor husker vi ikke?

Men hvorfor klarer du ofte ikke å huske ting du vil lære deg? Det finnes mange ting som kan distrahere og gjøre arbeidshukommelsen dårlig, slik at det ikke rekker å feste seg i langtidshukommelsen i det hele tatt, og da kan du kanskje tro at du har dårlig hukommelse. Det viktige når du skal lære noe nytt, er å bruke god tid på noen få temaer om gangen. Men hva med dem som leser hele pensum kvelden før de skal ha en test? Jo da: Det går an å lære seg alt på en kveld, men ulempen er at du ikke kommer til å huske det spesielt lenge, fordi forståelsen av det er dårlig. Det er jo kjedelig å måtte lære det om igjen neste år, når man skal bygge videre på det man har lært. Bedre å lære det ordentlig en gang for alle!

Bonusspor

Fra lanseringen av Faktafyk på Litterturhuset i Oslo, januar 2015

Hvordan huske leksene dine godt og slippe å bruke altfor mye tid på dem:

Still spørsmål om det du skal lese, sånn at du kan prøve å finne svar på dem mens du leser.

Lær deg noen få ting om gangen – ikke les gjennom alt på en gang.

Gjør det personlig.

Bruk følelser, hvis mulig!

Snakk med andre om det; å bruke kunnskapen aktivt gir sterkere minnespor, og å høre andres forståelse av temaet gir flere veier inn til minnet.

Reaktiver minnet jevnlig, test deg selv på nytt.

Loci-metoden:

Eldgammel teknikk fra romertiden. Den ble laget fordi man på den tiden måtte kunne talene sine utenat. Loci-metoden går ut på at man lager en reisevei eller en rute i hodet. Lag deg faste holdeplasser: Hvis det er skoleveien din, må du velge litt forskjellige ting: et knudrete tre, et veikryss, et rødt hus – ting du har lagt merke til og lett klarer å huske i rekkefølge. Så plasserer du det skal huske, langs ruta, og i hodet går du langs veien og plukker opp de tingene du vil huske.

Hvordan husker du livet ditt?

Personlige minner er uforutsigbart, det er vanskelig å si hvorfor vi husker det vi husker.

Det er kanskje bare én prosent av alt vi opplever, som vi husker etterpå, og det er mange grunner til at vi husker noe: Det kan være ting som skiller seg ut og er følelsesmessig betydningsfullt.

Dagbok gjør at man husker livet sitt bedre, da bearbeider man det som har skjedd, og fester det i hukommelsen.

Instagram kan være en sånn dagbok, bla fram bilder og husk tydeligere hva du har opplevd!

De fleste voksne husker barndommen og ungdomstiden fram til tidlig i 20-årene mye bedre enn de husker alt de opplever etterpå.

Lag et jukseminne!

Test venner eller familiemedlemmer. Les denne lista med ord for dem og skriv ned hva de svarer:

Nattbord, dyne, morgenkåpe, lampe, tøfler, pute, sengeteppe, gardin, kommode, varmeflaske, nattkjole, bok

Hvor mange ord klarte de å huske? Hvor mange av dem husket ordet «seng», som IKKE sto på lista? Grunnen til at mange tar med ordet «seng», er at hukommelsen vår hjelper til litt ekstra og fyller inn informasjon som passer inn. Dette hjelper oss i dagliglivet, så vi ikke trenger å huske absolutt alt helt nøyaktig. Men noen ganger kan det lure oss!

Filmer som handler om hukommelse

Mannen uten minne (2002). Den mystiske M mister hukommelsen etter å ha blitt banket opp i Helsinki. Langsomt finner han seg til rette med sitt nye liv, og han møter kjærligheten i frelsesarméoffiseren Irma. Men hvem er han – egentlig?

Memento (2000). Leonard Shelby har anterograd amnesi, det betyr at han ikke kan lagre nye minner i hukommelsen. Det eneste han husker, er at han skal hevne mordet på sin kone. Hans egen kropp er notatblokka mens han løser mordgåten.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004). Hvis du kunne betale noen for å viske ut minnet om henne som knuste hjertet ditt – ville du gjort det? Og kan det hende at du faller for den samme personen igjen?

50 First Dates (2004). Lucy har fått en hodeskade og husker bare en dag om gangen. Kan playboyen Henry vinne henne – og for mer enn en dag?»

The Long Kiss Goodnight (1996). Samantha Caine er en husmor i forstaden med et forstyrrende hukommelsestap. En dag viser det seg at hun har mye hun trenger å glemme: Hun er nemlig en snikmorder på flukt.

The Bourne Identity (2002). Jason Bourne blir funnet flytende i vannet med hukommelsessvikt. Det eneste sporet han har til sin egen identitet, er en sveitsisk bankkonto som er gjemt i kroppen hans. Og ganske snart blir det klart at folk er ute etter å ta ham.

The Hangover (2009). Tre venner våkner opp etter et utdrikningslag i en hotellsuite med en baby i skapet, en rasende tiger på badet og en kaklende høne, samt at en av dem har mistet en tann. Ingen husker hva som har skjedd – og hvor er brudgommen?

Mer å lese

Sakprosa:

Oddbjørn By: MEMO – den enkleste veien til bedre hukommelse og MEMO håndboka – den enkleste veien til bedre eksamen (2006). Loci-metoden grundig forklart.

Joshua Foer: Moonwalking med Einstein (2013). Forfatteren prøver å vinne VM i hukommelse ved hjelp av loci-metoden.

Skjønnlitteratur:

Marcel Proust: På sporet av den tapte tid. Forfatteren spiser en madeleinekake dyppet i en kopp lindete, og luktene og smakene kaster ham inn i minner fra et liv i Paris-sosieteten. Gjennom 3200 sider beskriver Proust det han husker, det han vil huske, og det han vil glemme, gjennom episoder og enkelthendelser. Verket beskriver over 2000 karakterer og kom ut i 12 bind på norsk.

W.G. Sebald: Austerlitz. Jacques Austerlitz vokser opp i Wales hos en metodistprest og kona hans. Da han blir eldre, oppdager han at hans virkelige røtter finnes et annet sted, og han nøster opp sine første leveår, minner som hadde blitt borte – om hans egentlige foreldre, som var ofre for Holocaust.

Ylva Østby har en doktorgrad i psykologi om hukommelse. Hilde Østby er journalist og forfatter. De er søstre og husker helt forskjellige ting fra oppveksten.

Mer bonusstoff

Hvordan definerer Store Norske Leksikon hukommelse? Les her.

Elevsiden.no gir pedagogisk-psykologiske råd på internett. Les hva de sier om hukommelse her.

Memo er en hukommelsesteknikk. Se film under.

Forskning.no har en spalte som heter «Spør en forsker». En leser er nysgjerrig på om noen kan ta et blikk på et bilde eller lese en bokside, og deretter nøyaktig framkalle alle detaljer og all informasjon etterpå?

Leseren refererer til Stieg Larssons trilogi om Millennium, hvor hovedkarakteren Lisbeth Salander har fotografisk hukommelse.

Les hva forskeren svarer her.

Hva hjelper deg å huske best av papir- og ebøker? Her en artikkel fra Mic.com.

Bjørnstjerne Bjørnson skal visstnok ha sagt: «Man må ikke tro på sin egen hukommelse!». Les flere sitater om hukommelse her.

På NRK Viten kan du teste din egen hukommelse. Ta testen her.

Boktips: Kaoshjerte av Lise Forfang Grimnes. Les anmeldelser på Uprisen her.

Filmtips: My Winnipeg (2007)