Håper å kunne leve av musikken

 EN SOMMERLEIR UTENOM DET VANLIGE. HELT FRI FOR GUTTER OG MED BESØK AV NOEN AV LANDETS KULESTE ARTISTER.

Det skumrer over åkrene som omkranser Haugetun folkehøgskole like ved Fredrikstad. Det er slutten av juni, og elevene har for lengst vaska seg ut av internatet og dratt hjem for sommeren. Det burde vært mørkt i vinduene, det burde vært stille og sommerstengt, men går du nærmere skolebygget, hører du gitarer og keyboard og trommer. Går du bort til vinduet, ser du en sal full av mennesker i forskjellig alder. De nikker med hodet i takt med musikken, i den andre enden av salen er en scene. På scenen spiller fem jenter hard, men melodiøs musikk. De kaller seg Silver Fox, og de får enorm applaus da de har fullført låta.

Emily Cottingham er 16 år, fra Tønsberg og bassist i Silver Fox. Hun er på LOUD!, en sommerleir litt utenom det vanlige, der musikalske jenter bor og spiller sammen i en uke. Nå er det avslutningskonsert etter dager med bandøvelse, låtsnekring, fnising i soveposer og besøk fra kjente artister som bandet Razika og Siri Nilsen.

a_DSC735emily synger_fire_jenter

Silver Fox består i tillegg til Emily av Yvonne Holter Kringstad, Thea April Borgersen, Julie Engelsviken og Elena Maria Ørvik. Det er ingen regler for hvem som kan delta på LOUD!, bortsett fra at de må være jenter, i aldersgruppa 14 til 17 år og ha lyst til å lære seg å spille i band. Den første dagen får alle prøve seg fram på mange forskjellige instrumenter. Bandene blir satt sammen ut fra ønsker, men ikke alle kan få spille akkurat det instrumentet de vil. For Emilys del var bass andrevalget.

– Hjemme spiller jeg trommer i punkebandet Zero Productivity med en gjeng gutter. Her har vi bare vært jenter, og det er litt annerledes. Jeg synes det er kult å spille med gutter, men det er kanskje sånn at det regnes som litt kulere å drive med musikk blant gutter enn blant jenter, sier Emily.

På LOUD! samles jenter fra hele landet. Det er en fordel å kunne spille litt på forhånd, men nivået og alderen er varierende. Emily spiller mye til vanlig, men synes det var spesielt stas å få prøve seg fram på nye instrumenter.

– Jeg har nesten ikke spilt bass før, men kjøpte faktisk en elektrisk bass et par uker før jeg dro hit. Nå er jeg veldig gira på å lære meg å spille. Jeg har lyst til å bli bedre på gitar også.

De første dagene av bandcampen er det lagt opp til at deltakerne skal leke seg fram. De skal bli kjent med hverandre og instrumentene. Som så ofte i musikk er improvisasjonen – det å prøve seg fram og finne fram til uventa og fine kombinasjoner – nøkkelen.

– Jeg liker godt å prøve meg fram. Det er moro å improvisere og leke med ulike instrumenter. Det er kult på LOUD!, at vi kan prøve oss fram uten at det er så nøye. Kan du ikke spille et instrument, kan du prøve uten at det blir flaut, sier Emily.

Spesielt gøy syntes hun det var med låtskriveverksted med Fay Wildhagen. Fay gav ut sitt debutalbum våren 2015 og fikk blant annet terningkast fem i Aftenposten.

– Fay er kjempesøt og lærte oss veldig mye. Hun har så vidt fylt tjue, og jeg syntes det var veldig inspirerende å få høre om hvordan hun har turt å satse på musikken, og hvordan hun faktisk har fått det til. Hun fortalte mye lurt om hvordan du får ideen til å skrive ut en god sangtekst, og hun viste oss det mer tekniske. Hvordan du bygger opp en låt med vers og refreng og bro og alt det der, sier Emily.

– På LOUD! har jeg fått en del tips til hvordan vi kan jobbe som band. I tillegg har jeg lært meg mer om produsentrollen. Jeg håper å kunne jobbe mer med studioinnspilling og arrangering av låter framover.

Emily synes absolutt at flere burde melde seg på LOUD!. I tillegg til å lære mye om å spille i band har det vært inspirerende å få møte unge artister som Fay, Siri Nilsen og Razika.

– De gir meg tro på at dette går an. At det er mulig å greie seg som musiker. Det er ingen hemmelighet at jeg har lyst til å leve av dette.

På avslutningskonserten, der slekt og venner er publikum, spiller Silver Fox to låter. Det er dobbelt så mange som de andre bandene. Det er nemlig målet med campen – at gruppene skal skrive, øve inn og framføre en egenkomponert låt i løpet av uka. Emily greide å lure inn én til.

– Vi syntes det var så morsomt, og det gikk så bra å skrive og øve inn låta, så vi spurte om vi ikke kunne få spille en til. Vi spilte rett og slett en cover, altså lagde vår egen utgave, av en av låtene til bandet jeg har i Tønsberg, forteller Emily og ler. – Det ble veldig bra.

Da Silver Fox går av scenen til trampeklapp, er LOUD! snart over for denne gang. I løpet av en uke har jentene blitt godt kjent, og det gjør litt vondt å skulle reise fra hverandre, til tross for at det fortsatt er mye igjen av sommerferien.

To låttips:
Blink 182 med ”First Date”. Særlig trommespillet.

Anbefaler også albumet ”I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love” med My Chemical Romance.

Under kan du se musikkvideoen til låt nummer 3 på albumet:

 

 

LOUD:

Det er en leir for dem mellom 11 og 13 og en for dem mellom 14 og 17.

Det koster en symbolsk sum, men i noen tilfeller kan du også delta gratis.

På LOUD blir jentene delt inn i band som øver jevnlig gjennom uka.

På kvelden er det intimkonserter med forskjellige artister.

Disse artistene holder også workshops.

I 2016 er leiren for 14–17-åringer lagt til 25. juni til 1. juli, på Haugetun folkehøgskole.

LOUD drives av JM Norway – den norske utgaven av verdens største nettverk som jobber med musikk og ungdom.

Mer informasjon på http://jmn.no/ og http://loudcamp.com/

JM Norge har mange forskjellige prosjekter, og resten er også åpne for gutter.

Sjekk nettsida. Kanskje har du lyst til å lære deg å beatboxe?