Siri Pettersen: Har alltid elsket historier

– DEN FØRSTE BOKA SKREV JEG PÅ BESTEFARS BREVPAPIR FRA TRYGDEKONTORET OG FESTET I RYGGEN MED NÅL. DEN HANDLET OM EN GRÅTENDE PRINSESSE OG HADDE NESTEN BARE BILDER.

Det sier Siri Pettersen. Hun har alltid elsket historier. I flere år jobbet hun som tegneserieskaper, illustratør og grafisk designer, men det skulle ta nesten ti år med grubling å bli fantasyforfatter.

– Jeg var veldig opptatt av det visuelle i mange år. Likevel visste jeg at jeg kom til å skrive bok en gang. Jeg aner ikke hvorfor, men det har alltid ligget i kortene. Det var bare et spørsmål om tid. Odinsbarn er det første jeg har skrevet siden jeg var tenåring. Den ble ikke fullført før jeg bestemte meg for å ta permisjon fra jobben, sier hun til Faktafyk.

SKRIVER PÅ KAFÉ
Tar du deg en tur på kafé i det lille tettstedet Søgne i Vest-Agder, er det stor mulighet for at du vil se en dame som sitter ved et bord og skriver. Siri Pettersen skriver best i slike omgivelser.

– Det er noe betryggende ved å ha lyden av mennesker rundt meg, men ingen jeg må forholde meg til. Dessuten hender det at de kommer med kaffe og mat hvis jeg glemmer sånne ting.

Men når hun er i innspurten på en bok, finner du ikke Siri Pettersen ved et kafébord. Da må hun være alene.

RAVNERINGENE-TRILOGIEN
At det var en god beslutning å ta permisjon fra jobben, er nok mange lesere enige i. På to år har hun gitt ut tre bøker om Hirka, den femten år gamle jenta som en dag får vite at hun er et menneske. I første bok, Odinsbarn, foregår handlingen i Ymslanda. Her er det mennesket som skiller seg ut, som er annerledes og fryktet. I neste utgivelse, Råta, befinner Hirka seg i menneskenes verden, der hun egentlig kommer fra.

– Da jeg skrev Råta, ville jeg at alt man hadde lest i Odinsbarn, skulle bli veldig virkelig. Enda nærmere og mer relevant. Derfor måtte Hirka komme til vår verden. Jeg sendte henne dit hun egentlig kom fra, for å vise at det heller ikke der ble noen varm velkomst.

Den siste boka i Ravneringene-trilogien, Evna, kom ut høsten 2015. Her foregår handlingen i en tredje verden, hos de mytiske likfødte.

– Denne boka er nok den tøffeste for Hirka. Hun møter seg selv i døra og innser at det utopiske samfunnet hun alltid har klamret seg til, kanskje koster mer enn hun kan betale. Fred kan være dyrt. Rettferdighet kommer ikke gratis, sier forfatteren

Hirka er annerledes og passer ikke inn. Hun blir fryktet og jaget siden hun ikke er som de andre. Mange lesere har kanskje spurt seg om romankarakteren finnes i virkeligheten.

– Verden er full av Hirkaer. Altfor mange, sier Pettersen.

– Fantasy er en fin måte å si noe om det virkelige på, men det er ikke først og fremst derfor jeg skriver om Hirka. Jeg gjør det fordi jeg elsker sjangeren, dypt og inderlig, legger hun til.

– VANSKELIG Å FORKASTE
Det er lett å la seg imponere av det detaljerte og gjennomtenkte universet Pettersen har skapt. Selv er hun klar på at utfordringen ikke er å komme på alle idéene.

– Folk spør ofte hvor idéer kommer fra, men verden er full av idéer. Å finne på ting er lett. Det vanskelige er å forkaste det som ikke hører hjemme der. Spisse og styrke historien, karakterene og verdenen de lever i. Det handler ikke bare om detaljer, men om å ha de riktige detaljene. Og det hjelper selvfølgelig at idéene har modnet i hodet i nesten ti år.

SKRIVER FOR SEG SELV
Forlaget kaller Ravneringene ungdomsbøker, men både unge og voksne leser dem. Selv har Pettersen aldri gått inn for å skrive spesielt for ungdom.

– Jeg har villet skrive en historie for fantasyelskere som meg selv. Det tror jeg er enklere også. Hvis jeg selv elsker en idé, er det stor sjanse for at leserne mine gjør det samme.

DEDIKERTE FANS
Pettersen er ofte i kontakt med leserne sine, og får tilbakemeldinger fra ivrige fans som tegner, strikker, syr, baker og skriver sanger. Alt etter tema fra Ravneringene. Hun understreker at det er leserne som har gjort trilogien så populær.

– Det er til og med folk som har tatovertlogoen! Det finnes vel knapt bedre tilbakemeldinger enn det, sier hun og tenker seg om:

– Jo, kanskje hun i Sverige som var så glad da jeg signerte boka hennes, at hun begynte å gråte. Det var ganske sterkt.

Pettersen er tilgjengelig både på Facebook, Twitter og Instagram.

– Der treffer jeg lesere hele dagen, og de er suverene! Rausere og finere fans tviler jeg på finnes.

NYE IDÉER
Ravneringene-trilogien er avsluttet, men Pettersen er på ingen måte tom for idéer.

– Jeg sysler litt med en idé som er løst knyttet til Ravneringene. Noe som kan leses uavhengig, men der de som har lest alt, vil forstå sammenhengen. Jeg har ikke kommet så langt ennå, for denne serien krever stadig mer tid, og det er jo kjempebra!

Siri Pettersens boktips

Det er sjelden jeg river meg ut av fantasysjangeren, det er jo der jeg bor, sier Siri Pettersen. Her får du forfatterens fantasytips.

8490112Daugther of Smoke & Bone av Laini Taylor
Dette er den mest fargerike serien jeg har lest.

På norsk har boken fått tittelen Mørk Engel. 

Omtale fra forlaget:
Mørk Engel er en fantasyroman ulik noen annen. ‘De verdensbyggende beskrivelsene er nok til å gi deg hjertebank’ mener anmelderen i The New York Times, der den også er utvalgt til Editors Choice list.
Boken tar oss med til Praha og inn i en verden vi aldri før har sett: Rundt om i verden dukker det opp håndavtrykk som er brent inn i helt vanlige dører. I en mørk og støvete butikk har en djevels beholdning av mennesketenner blitt faretruende liten. Og i de trange smugene i Praha er Karou, en ung kunststudent i søken etter sin egen ukjente historie, i ferd med å bli fanget i en brutal krig med vesener fra en parallell verden. Da en av de fremmede – vakre, forfulgte Akiva – setter øynene i henne i en bakgate i Marrakesh, befinner hun seg snart i en krig mellom engler og demoner, hemmeligheter kommer for dagen og en kjærlighetshistorie med røtter i en brutal fortid oppstår. Men kommer Karou til å angre på at hun søkte sannheten om seg selv?

 

 

9788202434571Half Bad av Sally Green
Denne slukte jeg på omtrent en dag.

Omtale:

Uønsket
Jaget
Utstøtt

I dagens England, hvor hekser lever side om side med mennesker, er sekstenårige Nathans far den mektigste og ondeste heksen som finnes – og moren er død. Nathan sitter fanget i et bur, rundjult og lenket, men han må rømme før syttenårsdagen. Da er det meningen at han skal motta tre gaver fra sin far og bli heks på ordentlig. Ellers vil han dø. Men hvordan skal Nathan finne faren sin når hver bevegelse han gjør blir overvåket, og når det ikke finnes noen han kan stole på – selv ikke familien, selv ikke jenta han elsker?

 

 

68428The Final Empire av Brandon Sanderson
Den første i Mistborn-serien som har et genialt magisystem.

Denne boken er så vidt vi vet ikke oversatt til norsk enda.

Omtale: I en verden der aske faller fra skyene, og tåke dominerer natten, legger en ond kappe seg om landet og demper alt liv. Fremtiden til imperiumet hviler på skuldrene til en bråkmaker og hans unge lærling. Kan de sammen fylle verden med farge igjen?

 

 

 

 

Vindes_av3_6307The Name of the Wind av Patrick Rothfuss
Boka hele verden elsker: The Name of the Wind gjør det overnaturlige til en skitten og teknisk vitenskap. Nydelig.

På norsk har boken fått navn Vindens Navn.

Omtale: Kvothe er et navn alle kjenner. Kvothe den blodløse, Kvothe kongedreperen, Kvothe den lønndomsfulle. Selv gjemmer Kvothe seg i utkanten av sivilisasjonen. Han har tatt navnet Kote og driver et vertshus i en avsidesliggende landsby. Men det er urolige tider. Noe stort, ondt og tungt er i ferd med å rive seg løs fra verdensstrukturen og demoner har begynt å terrorisere landsbybeboerne og bøndene i området. Når en kronikør en dag oppsøker vertshuset, går Kvothe motvillig med på å fortelle sin egen historie.

 

 

 

 

3227063The Way of Shadows av Brent Weeks

Dette er den første boka i Night Angel-serien.

Så vidt vi vet har ikke denne boken blitt oversatt til norsk enda.

Omtale: For Durzo Blint, er henrettelser en kunstform – og han er byens mest suksessfulle artister.
For Azoth er overlevelse prekært. Noe du aldri tar for gitt. Som en rotte har han vokst opp i slummen, og lært å dømme mennesker raskt – og å ta sjanser. Sjanser som å bli lærling for Durzo Blint.
Men for å bli akseptert, må Azoth snu ryggen til sitt gamle liv og omfavne en ny identitet og ett nytt navn. Som Kylar Stern må han lære seg å navigere snikmorderens verden full av farlig politikk og merkelig magi – og dyrke en eleganse for døden.

 

 

 

 

9788202340537– The Horns av Joe Hill syns jeg også var latterlig godt skrevet.

Boken har fått tittelen Horn på norsk.

Omtale: Når Ignatius Perry våkner og oppdager at han har fått horn, tror han det er en hallusinasjon. Men hornene viser seg å være ekte. Samtidig har han fått helt spesielle evner: Han kan få folk til å si akkurat det de tenker og mener. For ett år siden ble Igs kjæreste drept under mystiske omstendigheter, og i jakten på en morder kommer disse evnene godt med. Det er tid for hevn.

 

 

 

 

 

– Og så vil jeg svært gjerne få anbefale fantasybøkene til mine fantastiske norske kolleger:

Basic CMYK

Hulder av Tonje Tornes

Omtale: Erik er på fjelltur med moren sin. Hun dreper en kvinne de begge ser som en hulder, men polititet er av en annen oppfatning. Moren havner på psykiatrisk sykehus i Sirdal. Erik og faren flytter til en gammel gård i nærheten. Der skjer det underlige ting. En jente sniker seg rundt. En lettkledd jente med hale.

Første bok i Kire-serien om Erik Skoglund og den tiltrekkende hulderjenta Flora, byr på mørk spenning og magisk realisme.

 

 

 

 

 

Basic CMYKVindeltorn av Tone Almhjell

Omtale: Noe er galt i det gamle huset familien til Lin har leid, det er hun sikker på. Klokkene tikker for sakte. Rosebedet er dekket av rim, selv i øsende regnvær. Og når en mystisk nøkkel merket «Vindeltorn» dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen. En portal til en verden ved navn Sylver.

I dette snødekte riket bor alle døde dyr som en gang har elsket et barn. Lin blir til sin store glede gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Men sammen må de finne den forsvunne Vinterfyrsten hvis de skal redde Sylver fra undergang.

De er ikke de eneste som jakter på gutten denne natten. I mørket lurer en mann med skyggemunn, klar til å sette klørne i den aller siste Vinterfyrste.

 

 

 

Bian-Shen_productimageBian Shen av Torbjørn Øverland Amundsen

Omtale: Arthur fyller 14 år i morgen, men han vet han vil dø i løpet av natten. Han vet også at han vil våkne opp i en ny kropp, i en ny familie, hjelpeløs med et spebarns kroppskontroll, men med alle minner og følelser intakt. Arthur er et av Barna som har fått evig liv. Noe som både er et mirakel og en forbannelse.

Ute av stand til å dø og ute av stand til vokse opp har han levd gjennom verdenshistorien som et barn. Men selv det er ikke nok til å forberede ham på hva som er i ferd med å skje …

Første bok i en thrillerpreget trilogi som spenner vidt.

 

 

 

 

Basic CMYKTidsrosen av Ørjan Nordhus Karlsson

Omtale: Martin Sølvfoss går på kostskole i Cambridge. På siste skoledag før sommerferien får Martin beskjed om at faren hans er savnet etter en seiltur.

Samtidig begynner underlige ting å skje. Martin ser syner, opplever at tiden stopper, og når han kommer hjem til Norge mottar han et brev fra sin avdøde bestefar med beskjed om at han har arvet en mystisk eiendom i Telemark. Etter hvert innser Martin at det er svært mye han ikke vet om Sølvfoss-familien. Det viser seg nemlig at slekten siden 2. verdenskrig har vært voktere av ett av de tre hellige fragmentene fra av lansen som spiddet Jesus da han hang på korset. En mektig gjenstand som tiltrekker seg mørke krefter. Er Martin rede til å ta på seg oppgaven som lansens vokter?

 

 

 

 

Og dersom noen er på jakt etter gode ungdomsbøker, så er ubok.no stedet!