
Kid Astray
Fra skoleband til Rockefeller
Kid Astray fra Asker og Bærum har byttet ut skolepensum fra videregående med instrumenter og blitt musikere på heltid. Debutalbumet kommer i løpet av 2014.
De seks medlemmene i Kid Astray møttes på musikklinja ved Ruud videregående skole i Bærum i 2010. I løpet av skoletiden har de rukket å bli årets Urørt på NRK P3, lista på britisk radio, opptre på bransjetreffet by:Larm i Oslo og utgi en EP. Etter skoleslutt i juni 2013 har de unge musikerne viet all sin tid til bandet. De er spådd en lovende karriere og av flere utnevnt til Norges nye pophåp.
Da Faktafyk snakket med Jakob Bechmann (trommer) og Even Steine (gitar), var fremtidsplanene som følger:
– Nå skal vi turnere og skaffe oss så mye erfaring som mulig. Så skal vi øve, lage låter og gå i studio.
MØTTE LIKESINNEDE
Bandet er i rute. Det siste halvåret har de spilt på festivaler og klubber over hele Norge, og en konsert i London. EP-en har fått gode tilbakemeldinger og blant annet blitt lansert i Japan. Nye låter er skrevet og innspillingen av debutalbumet godt i gang. Platekontrakt er signert med Cosmos Music Group, som har storheter som Madcon, Karpe Diem og Lars Vaular i stallen. Men hvordan ble de seks musikerne venner
og Kid Astray etablert?

Bassist Håkon Carlin

Gitarist Alex Meek

Gitarist Even Steine

Tangenter Elizabeth Wu

Trommeslager Jakob Bechmann

Vokalist Benjamin Giørtz
– Vi ble kjent med hverandre på skolen. Selv om alle hadde ulik bakgrunn, fant vi fort ut at vi hadde lik musikksmak. På musikklinja møter du andre som har like interesser og er opptatt av de samme greiene, sier Jakob, mens Even utdyper:
– De andre hadde allerede et band, men trengte en trommeslager og en ekstra gitarist. Vi begynte å øve, og kjemien var god. En uke senere spilte vi på Sandvika byfest og fremførte låter av blant andre Datarock og Maroon 5. Det gikk sånn passe, men bra nok til å fortsette med bandet.
– Og bandnavnet?
– En venninne som spiller i Sassybeat brukte ordet Astray i en tekstlinje. Kid bare ramlet inn og vi syntes det passet, sier Jakob.
FLEKSIBEL SKOLE
På Ruud får musikkinteresserte elever fordype seg i ulike instrumenter, lære musikkteori og tilegne seg kunnskap om ulike temaer på musikkfeltet. Jakob og Even er ikke i tvil om hvilken betydning musikklinja har hatt for deres utvikling.
– Det har åpnet en helt ny og større verden. Vi har fått nye bekjentskaper, inspirasjon til å spille og mange tips om band og artister vi ikke hadde hørt om, sier de.
– Hver dag lærer, spiller og øver vi. Skolen er dessuten fleksibel. Vi får ikke fravær hvis det er noe som har med musikken å gjøre, som for eksempel konserter, plateinnspilling, intervjuer eller promotering.
Begge anbefaler ungdom som har lyst til å spille og starte band, til å gå på musikklinje. Men de er også tydelige på at det ikke er eneste fremgangsmåten for å realisere drømmen om en musikkarriere.
– Det viktigste er å gjøre det du har lyst til. Finne ut hva du vil spille, og finne en stil alle liker. Ikke vær redd for å ta kontakt med noen du vet spiller. Det var slik vi begynte
I tillegg til velvilje fra skolen er Kid Astray opptatt av å fremheve støtten fra foreldre og fra kommunen. Kjellerstuer har flittig blitt brukt til øvingslokaler, og kommunen har vært behjelpelig med øvingsrom og utstyr.
– Lærerne og foreldrene våre har vært tålmodige. De liker vel bedre at vi øver hjemme enn andre steder. Da har de mer kontroll på oss, sier Jakob.
– Men vi er ikke noen spesielt rølpete gjeng. Før og etter konserter har vi te, frukt og en kasse øl bak
scenen. Som bandregel har vi bare lov til å drikke én øl før konsertstart. Folk skal få valuta for pengene, og da må vi være skjerpa, legger Even til.
FRA SKOLEBAND TIL ROCKEFELLER
Det er frontfigur og vokalist Benjamin Giørtz som er hjernen bak mye i Kid Astray. Men alle i bandet deltar når de lager låter.
– Benjamin har ofte en idé, men vi andre setter vårt preg på låtene. Fordelen med å være seks stykker i bandet er tilgang til flere instrumenter og innfallsvinkler til musikken. Kremen av alle ideer, sier Even.
– Men det er alltid noen som kommer for sent til øving eller konserter, påpeker Jakob.
– Ja, men som regel er vi enige. Alle ideer blir lyttet til, understreker Even.
Singelen «The Mess» ble i 2012 valgt til ukas Urørt på NRK P3. Da begynte det for alvor å rulle for Kid Astray.
– Urørt er et genialt konsept. Jeg er veldig glad for at vi har P3 og Urørt i Norge. Det gir ukjente band en gyllen mulighet til å eksponere seg selv. For mange utenlandske band er det mye mer tilfeldig. Der må lytterne oppdage og finne frem til band på egen hånd, mener Even.
Som ukas Urørt fulgte også intervju på NRK og heftig rotering av «The Mess» på P3.
– Alt gikk plutselig veldig fort. Vi sendte inn låta til by:Larm og fikk fire spillejobber. Så ble vi booket til Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. Det var en stor overgang fra å være et skoleband til å spille på store scener som Rockefeller i Oslo, forteller Even.
VIKTIG MED MANAGEMENT
Tilfeldighetene ville det slik at samtidig som Kid Astray ble spilt på radioen, satt Alex McEwitt Braathen fra Top Five Agency i bilen og hørte på dette til nå totalt ukjente bandet fra Akershus. Hjemme ventet kona med en demo hun hadde mottatt av noen bekjente, og som hun hadde planer å tipse ektemannen om.
– En felles venninne av bandet var på P3 denne dagen og fikk oss spilt på radioen for første gang. Låta som ble spilt er for øvrig sjangermessig ganske langt unna der vi er i dag. Men det var bra Alex ble manageren vår. Vi hadde neppe vært der vi er i dag uten ham.
For med økt etterspørsel ble det behov for et mer profesjonelt apparat rundt bandet.
– Management er viktig for å nå ut, og spesielt etter at man har nådd ut. Det er flere som skal ha tak i oss nå og mye mer å holde styr på. Det er bra at andre tar seg av det, slik at vi kan konsentrere oss om musikken, sier Jakob og Even.
Strategien fremover er å ta det skrittvis og ikke legge press på seg selv. Ambisjonen er likevel den samme som før.
– Å ha det gøy med det vi driver med. Vi liker å øve, spille konserter, lage låter og være sammen med hverandre. Selvsagt drømmer vi om å selge masse plater og spille på store scener og festivaler. Men det viktigste er at vi trives og har det moro samtidig, er musikerne enige om.
Fakta om Kid Astray
Alternativt indiepopband fra Asker og Bærum. Startet i september 2010.
Medlemmer:
Benjamin Giørtz (19) – hovedvokal og piano
Elizabeth Wu (19) – piano, perkusjon og vokal
Even Steine (19) – gitar
Alex Meek (19) – gitar
Håkon Carlin (19) – bass
Jakob Bechmann (19) – trommer og vokal
Diskografi:
Kommer med sitt første album i 2014
«Easily Led Astray EP», 2013
«The Mess», singel 2012
Følg Kid Astray på Facebook.