Sun Heidi Sæbø: Mange ubesvarte spørsmål

SOM DAGBLADET-REPORTER REISTE SUN HEIDI SÆBØ TIL SØR-KOREA FOR Å INTERVJUE AVHOPPERE FRA NABOLANDET I NORD. DET HUN BLE FORTALT, GJORDE STERKT INNTRYKK.

Sæbø ble nysgjerrig på hvordan kontrastene mellom de to landene hadde blitt så stor. Dermed begynte hun å nøste opp i historien om Koh Sang-moon, studenten som forsvant på en buss i Sørkedalen i 1979.

– Hvorfor valgte du å skrive bok om Nord- og Sør-Korea?

– Som reporter for Dagbladet hadde jeg vært i Sør-Korea, landet jeg selv ble adoptert fra, ved flere anledninger. Som oftest dreide det seg da om at situasjonen på Korea-halvøya var spent, at Nord-Korea hadde kommet med provokasjoner mot sør og omverdenen fryktet at vi var på randen av krig.

– På en av disse reportasjeturene for Dagbladet intervjuet jeg en ung avhopper, en som nylig hadde flyktet fra nord. Det er vanskelig å forklare hvorfor, men av en eller annen grunn gjorde akkurat denne historien voldsomt inntrykk på meg. Jeg hadde intervjuet avhoppere før, men denne gangen klarte jeg ikke å komme over kontrasten mellom det fattigslige, håpløse livet han beskrev i nord, og det hypermoderne, pulserende livet du finner i sør. Jeg ble nødt til å finne ut hvordan disse to landene kunne bli så ulike på noen tiår.

– Hvordan kom du over historien om Koh Sang-moon?

– Det var egentlig ved en tilfeldighet. Jeg hadde så vidt hørt om historien tidligere, men i starten av researchen til boka leste jeg om et par av sakene på nytt. Jeg skjønte med en gang at her var det mange ubesvarte spørsmål som jeg måtte komme til bunns i. Premisset for hele historien virket feil, nemlig at denne sørkoreanske studenten endte opp i Nord-Korea fordi han hadde tatt taxi fra Sørkedalen til feil ambassade i Oslo.

– Kan du fortelle litt om hvordan du gjorde research til boken?

– Underveis jobbet jeg på flere plan. Jeg prøvde å finne fram til mennesker som hver på sin måte hadde erfaringer som kunne kaste lys over gåten Nord-Korea. En kvinne var blitt utsatt for menneskehandel, en annen hadde vært høyt oppe i systemet og kunne fortelle om livet blant eliten. En mann hadde faktisk hoppet av fra Sør-Korea til Nord-Korea. Hva var det som drev ham? I tillegg til disse menneskemøtene måtte jeg jobbe meg gjennom veldig mange historiske bøker for å få svar på hvordan nord og sør er blitt som de er i dag.

– Er det en mulighet for at de to landene vil gjenforenes, og hva må i så fall til for at det skal skje?

– Det er mange eksempler på at store politiske forandringer kan skje raskt. Regimer kan kollapse over natten. Derfor er det vanskelig å utelukke at Nord- og Sør-Korea kan bli gjenforent, selv om vi ikke ser noen tegn til det nå, og selv om det virker ganske utenkelig når vi ser på de to landenes økonomi og politiske system. Bare for å gi en pekepinn er Sør-Koreas bruttonasjonalinntekt 42,6 ganger større enn Nord-Koreas.