
Raske søsken fra Moelv
PÅ VÅLERBANEN I HEDMARK ER DET ET YRENDE LIV EN SOMMERDAG I JULI. DET LUKTER EKSOS OG SVIDD GUMMI, OG UTE PÅ BANEN KJØRER EN REKKE BILER I HØY FART. INN I DEPOTET TRILLER EN LITEN, RØD RACERBIL MED EN PERSON MED HVIT KJØREDRESS OG HJELM OPPI.
Bilen kjører inn i et lite telt, personen i den hvite kjøredressen klyver ut av bilen og tar av seg hjelmen. Et smilende ansikt med lange, lyse fletter kommer til syne. Dette er 15 år gamle Thea Olsen fra Moelv. En målbevisst jente som ønsker å bli profesjonell racerfører. Sammen med broren Theodor, som er ett år eldre, utgjør hun T&T Olsen Motorsport.
FRA GOKART TIL FORMELBIL
De to har drevet med motorsport i mange år. Det var Theodor som først begynte å putre rundt på gårdsplassen på en ATV, en liten firehjuls motorsykkel. Da var han fire år. Etter hvert begynte han å konkurrere i ATVcross og gikk senere over til gokart. Lillesøster nøyde seg ikke lenge med å sitte bakpå eller være tilskuer, og fikk også sine egne kjøretøy. Lek og trening gikk raskt over til konkurranse, og allerede i 12-13-årsalderen var de to blitt godt vant til å klyve opp på seierspallen. Nå har de parkert gokartene og gått et steg videre til formelbil.
200 KILOMETER I TIMEN
Thea forteller at klassen de to konkurrerer i, heter Formula Basic, og som navnet antyder, er bilen som blir brukt, en helt basic racerbil med fire hjul, motor og ratt. En liten og lett formelbil med en 1,6 liters motor fra Ford på ca. 120 hestekrefter. Biltypen har vært i bruk i både Norge og Sverige i mange år etter at en ildsjel kjøpte opp et parti biler som tidligere hadde vært brukt som skolebiler på den kjente Silverstone-banen i England. Mange kjente racerførere har vært innom denne biltypen før de har gått videre til mer heftige klasser. Nå er ikke Formula Basic-bilene noen sinker heller. Siden de er svært lette, er 120 hk nok til å gi en toppfart på rundt 200 km/t. Det er ikke mange tenåringer her i landet som har en raskere hobby enn Thea og Theodor.
TO NORGESMESTRE?
Man kan begynne å kjøre en Formula Basic fra det året man fyller 14, og dette er en fin måte å komme seg videre til enten større formelbilklasser eller andre biltyper på. Theodor kjørte sin første sesong i 2013, og allerede da ble han nummer to sammenlagt i norgesmesterskapet. I fjor klatret han til topps på seierplassen, og startet dermed 2015-sesongen som regjerende norgesmester. Thea startet i fjor og var da den yngste jenta i hele verden som kjørte formelbil. I sin debutsesong endte hun på en fjerdeplass, noe hun var svært godt fornøyd med. I år er målet å komme enda høyere opp på resultatlistene, noe hun har gode muligheter til.
ETT SKRITT VIDERE
Theodor har gått enda et skritt videre. Fra det året man fyller 16 år, kan man nemlig kjøre «vanlig» bil på bane. Theodor kjører en Citroën DS3, en biltype som er et vanlig syn på norske veier. Bilene som blir brukt på bane, er imidlertid ribbet for det meste av interiør og har fått installert et veltebur for sikkerhetens skyld. Understell og bremser er forsterket og tilpasset kjøring på bane, så det er nesten bare selve skallet de har felles med bilene som går på landeveien. Theodor har vist gode takter med bilen, men har også vært uheldig og krasjet et par ganger. Siste gang ble bilen så skadet at han har måttet stå over flere løp. Da har han i stedet funnet tilbake til Formula Basic-bilen og konkurrert med lillesøster. Da vi besøkte dem på Vålerbanen, klarte han i første løp å komme seg inn på andreplass, foran Thea, som kom på tredjeplass, men i andre løp var det Thea som slo storebror. Theodor håper å få kjøre et par løp med Citroënen på slutten av sesongen, mens Thea satser for fullt på Formula Basic. Når dette skrives, står det igjen en løpshelg, der de to løpene også regnes som et NM. Kanskje er det Thea som blir norgesmester i år?
FYSISK KREVENDE
Om du tror at motorsport ikke er fysisk krevende, tar du feil. Å kjøre fort på en bane med kraftige oppbremsinger, krappe svinger og raske fartsøkninger gir kroppen mange harde belastninger. I tillegg må man hele tiden være konsentrert for å finne den raskeste måten å komme rundt banen på. Samtidig skal man holde styr på hvor de andre bilene befinner seg, og helst komme seg foran dem. Et sammenstøt eller en avkjøring kan få alvorlige følger for både bil og fører. Når det er sagt, må det også presiseres at bilsport i dag er svært trygt. Bilene er konstruert for å beskytte føreren best mulig ved en krasj eller rundvelt. Førerne har brannsikre klær fra innerst til ytterst. I tillegg har man selvfølgelig hjelm med en spesiell sikring for å unngå nakkeskader. For å stå godt rustet fysisk trener Thea og Theodor mye. Først og fremst er de begge aktive fotballspillere. Det er en idrett som passer godt sammen med motorsport. I begge idretter må man være rask i reaksjonen og ha god kondisjon og styrke. Samtidig er fotballen en fin anledning til å være sammen med andre ungdommer. I tillegg trener de mye på treningsstudio for å bygge opp styrke, spesielt i armer og skuldre.
PÅ RACE ACADEMY
Både Thea og Theodor var i 2014 blant seks heldige som fikk delta på Tommy Østgårds Race Academy. Tommy kjører profesjonelt i England og bruker mye av sin tid på talentutvikling.
– På Race Academy fikk vi både fysisk og mental trening. Vi lærte mye om hvordan vi skal kjøre på en mest mulig effektiv måte: raskest mulig rundt banen samtidig som vi tar vare på bilen. I tillegg fikk søsknene trening i hvordan de skal opptre overfor presse og sponsorer, noe som er viktig for å kunne finansiere en kostbar sport.
AVHENGIG AV GODE HJELPERE
Treningsforholdene for motorsport i Norge er ikke all verden. Thea og Theodor må enten dra til Vålerbanen sør for Elverum eller til Rudskogen i østfold for å trene. Det blir både tidkrevende og kostbart. Det arrangeres heller ikke så mange treningsdager.
– Vi prøver å delta på de aller fleste arrangementer for å få mest mulig kjøretrening, sier Thea. Heldigvis har vi foreldre som støtter oss i dette, og som står på for å hjelpe oss fremover, legger hun til. I tillegg har søsknene flere gode hjelpere som bidrar med praktiske ting. Dermed kan de vie kjøringen full oppmerksomhet på løpsdagen. Før start setter de seg ned og går gjennom banen i tankene.
– Jeg ser for meg hver enkelt sving, hvor jeg skal bremse, og hvor jeg skal gi gass igjen, sier Thea.
VIL SATSE
Thea og Theodor ønsker å satse målrettet i årene som kommer. Theodor vil fortsette med «vanlig» bil, mens Thea vil prøve å komme seg høyere opp i formelbil-klassene. Formel 1 er den råeste klassen, og veien dit er lang. Ingen nordmann har hittil kommet seg dit, men kanskje den første blir ei lyshåra jente fra Moelv? Uansett kommer både Thea og Theodor til å komme langt i motorsport. Målrettet satsing og talent er et godt utgangspunkt. Den største utfordringen er at dette koster penger, mye penger.
Thea og Theodor deltok på Tommy Østgaard Race Acedemy i 2014. Her kan du se en video av skolens elever, deriblant Theodor og Thea!

Se video eller vis på Youtube
P.S. Legg merke til at Theodor Olsen står øverst på pallen på slutten av denne filmen!
Vil du vite mer om racing kan du lese definisjonen hos Store norske leksikon her og her kan du lese definisjonen av formelbil.