Ungdommens

politiske verden

Vi ungdommer i dag engasjerer oss i og interesserer oss for mye forskjellig. Er det slik at vi bare bryr oss om overfladiske kjendiser, dataspill og TV? Er det slik at all ungdom i dag bare er late og ikke bryr seg en døyt om hva som skjer rundt dem?

I fjor høst var det stortingsvalg. Valgkampen foregikk døgnet rundt. Ungdom under 18 år kunne ikke stemme. Hva kan vi gjøre, vi som er under 18? Er det en annen måte vi kan engasjere oss på i politikken samfunnet styres av? Og hvem er de under 18 som engasjerer seg i dagens politikk?

Hvilke parti skal du velge?

Hvilke parti skal du velge?

De fleste politiske partier i Norge har ungdomspartier, som fører en selvstendig politikk i forhold til moderpartiet. Det vil si at de fleste ungdomspartier er enda ”kulere” og mer radikale enn sine moderpartier. Det er de som drar stortingspartiene i nye og mer liberale retninger. Medlemmene i ungdomspartiene er som oftest i alderen 15–25 år. Hvordan er det egentlig å være med i et ungdomsparti? Hva vil skje hvis du melder deg inn? Vil du bare stå på en medlemsliste, eller vil du måtte stille opp på en masse arrangementer? Og hva er egentlig vitsen? Det kan nok virke både skummelt og fremmed å melde seg inn i et politisk parti, enten du alltid har vært opptatt av politikk, eller du knapt vet hva Norges statsminister heter.

Miljø og klima

Hulda Holtvedt (14) og Synne Solhaug Gulliksen (24) sitter begge i styret til Oslo Grønn Ungdom. De synes at det å være med i et ungdomsparti er både morsomt, spennende og lærerikt. Hva gjør det så morsomt, da? Jo, det er å være sammen med ungdommer som er interessert i og brenner for de samme tingene som deg. Det er å kjempe for dine hjertesaker. Det er å få lytte og bli lyttet til. Og det er å se med egne øyne hvordan demokratiet fungerer i praksis. Det er engasjerende, motiverende og inspirerende, mener Hulda. I tillegg får du samfunnsfagkarakteren din nesten gratis.

Synne er opptatt av miljø- og klimaproblematikk, og Miljøpartiet De Grønne er ifølge henne det eneste partiet som tar klimaendringene på alvor. Da hun leste partiprogrammet til De Grønne, var hun enig i mesteparten av det som stod der, og meldte seg inn. Det tok likevel noen år før hun ble aktiv i partiet. ”Jeg valgte å melde meg inn i Grønn Ungdom rett og slett fordi jeg ser lenger enn til min egen nesetipp”, sier Hulda. De andre partiene her i Norge gjemmer seg bak hver sin ideologiske regelbok, De Grønne er de eneste som skaper en ny og uavhengig blokk i norsk politikk.

Ti-Tajm_2

Miljø og klima er også veldig viktig for Tor Frøytvedt Dahl (17). Det var dette som fikk han til å melde seg inn i et ungdomsparti. Etter å ha lest partiprogrammene til de forskjellige partiene syntes han at Venstre var det eneste som klarte å kombinere god klimapolitikk med god næringspolitikk. Det har også alltid vært viktig for Tor å ta vare på de svakeste i samfunnet. Dette skjønte han at også Venstre var opptatt av. De fleste vennene hans finnes utenfor politikken. Også de som er over gjennomsnittlig interessert i politikk.

Å gjøre en forskjell

Da Niklas Hambro Sandahl (17) ble ordentlig engasjert i politikk, gikk han på ungdomsskolen. Etter litt frem og tilbake meldte han seg inn i Unge Høyre, først og fremst på grunn av ungdomspartiets gode politikk når det gjaldt mobbing. Han skjønte også at Unge Høyre hadde en generell politikk han var enig i, og etter hvert begynte han å engasjere seg mer aktivt i partiet. Niklas har fått mange venner gjennom politikken, men har også mange andre venner som ikke er så interessert i politikk. ”Det er fint å ha andre venner også som ikke er like interessert i det samme som jeg, så man slipper å diskutere politikk hele tiden”, sier han.

Mange unge melder seg inn i ungdomspartier for å kunne gjøre en forskjell. Maika Marie Godal Dam (17) meldte seg inn i AUF fordi hun ville være med og påvirke sin egen hverdag. Hun synes det er viktig å kunne bruke muligheten man har til å bestemme og være med på å endre samfunnet, i forskjellige grader selvfølgelig. Det er nemlig ingen andre enn du som kan forandre hvordan du har det. Også Maika har fått mange nye venner gjennom politikken. Det sier jo litt om hvordan miljøet er blant unge innen politikken. Men hun har venner som også er under middels interessert i politikk.

Hvilket parti passer for meg?

Hvilket parti passer for meg?

Som medlem i et ungdomsparti kan du ifølge Synne og Hulda selv velge hvor aktiv du vil være. Det holdes jevnlig arrangementer som sommerleirer, landsmøter og skoleringer. I tillegg til dette arrangeres det også mindre seriøse arrangementer, som grilling i parken, filmkvelder osv. Det å være med i et ungdomsparti kan altså være veldig sosialt og gøy hvis du velger å være aktiv.

Engasjement

Ut ifra det du har lest til nå, skjønner du kanskje at mange av de unge som er med i et ungdomsparti, melder seg inn først og fremst fordi de har noe de er spesielt opptatt av. Noe de bryr seg veldig mye om. Og hvis du har en sak du bryr deg mye om, men som du ikke finner i noe partiprogram, ja, da kan du melde deg inn i andre ungdomsorganisasjoner. Du må nemlig ikke være medlem av et ungdomsparti for at folk kan kalle deg politisk interessert. Du kan være både interessert og engasjert i politikk uten å være med i noe ungdomsparti. Kanskje finnes det ikke noe parti med et program du kan stå inne for. Mange unge engasjerer seg også i ungdomsorganisasjoner som ikke er tilknyttet noe politisk parti. Natur og Ungdom, PRESS og SOS Rasisme er noen av disse.

I fjor var det stortingsvalg, og alle store partier i Norge var opptatt med valgkampen. Ungdomspartiene jobbet også for fullt med valgkampen, ikke for stortingsvalget, men for skolevalget. I forbindelse med dette var det mye arbeid for Synne, Hulda, Maika, Tor, Niklas og mange andre ungdomspolitikere. Flere ungdommer var opptatt med å stå på valgtorg og delta i debatter rundt om på videregående skoler i hele landet. Jeg var selv med på å stå på stand på valgtorg sammen med Grønn Ungdom. Min personlige opplevelse av det var veldig positiv. Det var veldig gøy å snakke med forskjellige folk på den videregående skolen vi var på. Det ble noen heftige diskusjoner mellom engasjerte ungdommer og engasjerte ungdomspolitikere. Og det hele ble satt i gang med en debatt med representanter fra alle de mest relevante ungdomspartiene. Elever fikk stille kritiske spørsmål som satte i gang store og gode diskusjoner. Det hele var veldig spennende og lærerikt. Jeg synes at det burde være debatter og valgtorg på forskjellige ungdomsskoler også. Dette er en god mulighet til å snakke om ting unge er opptatt av, få flere unge engasjert i politikk og finne ut hva de forskjellige partiene mener om din hjertesak.

Sosialt

Det virker som det kan være både gøy og lærerikt å være med i et ungdomsparti. Du blir kjent med nye folk, både slike som er enige og uenige med deg, og du forstår mer av hvordan samfunnet fungerer. Du vil sannsynligvis lære noe uansett om du vet mye om politikk fra før, eller om du knapt vet hvem Norges statsminister er. Jeg har spurt Niklas og Tor om hva de synes kan være negativt med å være med i et ungdomsparti. Niklas mener at du må være mye mer strukturert i alt du gjør, for å få tid til både politikk og skole, dette er for dem som er veldig aktive. Blir du mer aktiv, får du mer å gjøre, og etter hvert kan det ta mye av tiden din, sier Tor. Men han synes ikke det er noen grunn til å fortvile. Ansvar er gøy, og politikken kan bli din nye hobby.

Hulda mener at politikk burde bli et like viktig fag i skolen som norsk, matte og religion. Kunnskap gir engasjement. Hvis vi ikke får nok kunnskap om politikk fra vi er små, vil mange ende opp som mange i foreldregenerasjonen – som likegyldige sofavelgere. En annen ting man kunne gjøre, er å senke stemmeretten til 16 år. Senker man stemmeretten, vil politikerne tenke mer over emner som appellerer til ungdommen, sier Maika. For det er ikke så rart at mange unge i dag med få helseproblemer får kalde føtter når det eneste politikerne snakker om, er bruk av, eller ikke bruk av, privat kapasitet for å få ned helsekøene, sier Tor.

Politikk og demokrati er vanskelige emner. Hvis du ikke har nok kunnskap til å sette deg inn i det, er det vanskelig å skulle bry seg og å følge med i samfunnsdebatten. Å melde seg inn i et ungdomsparti kan være noe for deg enten du har mye eller lite kunnskap. Kanskje er du den neste som engasjerer deg?

Ungdomspartier

Line Marlen Martila

 

Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF)

Ungdomslaget til Arbeiderpartiet
Nett: auf.no
Kontakt: kristoffer@auf.no
tlf. 22 39 61 40

Fremskrittspartiets Ungdom

Ungdomspartiet til Fremskrittspartiet
Nett: fpu.no
Kontakt: fpufpu.no
tlf. 23 13 54 44

 Grønn ungdom

Ungdomsorganisasjonen til Miljøpartiet De Grønne.
Nett: gronnungdom.no
Kontakt: gu@gronnungdom.no
tlf. 23 69 94 11

 Kristelig Folkepartis Ungdom

Ungdomspartiet til Kristelig Folkeparti
Nett: krfu.no
Kontakt: krfu.no
tlf. 928 70 440

 Rød ungdom

Ungdomspartiet til Rødt
Nett: rødungdom.no
Kontakt: ru@sosialisme.no
tlf: 22 98 90 70

 Senterungdommen

Ungdomspartiet til Senterpartiet
Nett: senterungdommen.no
Kontakt: senterungdommen@sp.no
tlf. 23 69 01 00

 Unge høyre

Ungdomspartiet til Høyre
Nett: ungehoyre.no
Kontakt: info@ungehoyre.no
tlf. 22 82 90 90

 Sosialistisk Ungdom

Ungdomspartiet til Sosialistisk Venstreparti
Nett: su.no
Kontakt: post@su.no
tlf. 93 33 50

Unge Venstre

Ungdomspartiet til Venstre.
Nett: ungevenstre.no
Kontakt: unge@venstre.no
tlf. 22 40 43 57