Ungdoms OL 2016: Av, med og for ungdom

FRÅ 12. TIL 21. FEBRUAR ER LILLEHAMMER VERTSKAP FOR DEI ANDRE VINTEROLYMPISKE UNGDOMSLEIKANE. OVER 1000 UTØVARAR I ALDEREN 15–18 ÅR SKAL KONKURRERE OM HEIDER OG ÆRE INNAN ULIKE IDRETTAR. MEN OL HANDLAR OM MEIR ENN MEDALJAR OG PRESTASJONAR. KULTUR OG LÆRING ER OGSÅ EIN SENTRAL DEL AV LEIKANE.

Historias første Ungdoms-OL, Youth Olympic Games (YOG), blei arrangert i Singapore sommaren 2010. I 2012 var det klart for den første vinterolympiaden for ungdom – i Innsbruck i Austerrike. I løpet av ti dagar i februar vil 1100 utøvarar fordelte på over 70 nasjonar komme til Noreg og Lillehammer for å kjempe om medaljar i dei 15 olympiske vinterdisiplinane. I tillegg skal monobob og langrennscross arrangerast for første gong i OL-samanheng. Men visjonen til YOG er ikkje berre sportslege resultat. Det handlar om å inspirere ungdom til idrettsutøving, til å leve sunt og til å etterleve dei olympiske verdiane fred, sportsånd og brorskap. Med slagordet Sprenge grenser og skape morgondagen skal Lillehammer 2016 også spreie kunnskap gjennom programmet «Learn & Share». Så korleis kom eit OL for ungdom i stand, og korleis fekk Lillehammer rolla som vertskap?

– YOG blei vedteke av Den internasjonale olympiske komité (IOC) i 2007 etter initiativ frå tidlegare president Jacques Rogge. Tanken var å inspirere og motivere ungdom i heile verda til å bli gode rollemodellar gjennom idretten, seier kommunikasjonsansvarleg i Lillehammer 2016, Pål Gordon Nilsen, til Faktafyk.

UNGDOM I ALLE LEDD
Eit samla Storting gjekk hausten 2011 inn for at Noreg skulle søkje om å få arrangere leikane med Lillehammer som vertsby. Lillehammer 2016 har ansvaret for arrangementet og får statsstøtte på 232 millionar kroner. Dessutan er leikane ein del av «Ungdomsløftet» til norsk idrett, der målet er å få fram ein ny generasjon utøvarar, leiarar og frivillige.

– Det er dessverre mange som sluttar med idrett i ungdomsåra. Vi håpar at leikane kan inspirere ungdom til å halde fram innan idretten på eit eller anna nivå. Saman med Noregs Idrettsforbund utdannar vi 200 ungdommar som får nøkkelposisjonar under arrangementet, seier Nilsen.
– OL skal vere av, med og for ungdom. Dei er sterkt involverte på alle nivå, legg han til.

70 gullmedaljar skal delast ut under leikane. Det er ni fleire enn i 1994, førre gongen Lillehammer var OL-arrangør.

– Målet er ikkje å gjenskape OL i 1994, men å skape ein meisterskap som har si eiga sjel og sin eigen identitet. Eit OL med ungdom og framtida i sentrum. Men vi går jo for å lage «the best youth olympic games ever», smiler Nilsen før han legg til:

– Anlegga frå 1994 skal brukast, men det har også blitt bygd ny ishockeyhall og curlingarena. 360 nye studentbustader står ferdige og skal brukast som OL-landsby. Arven etter leikane er det aller viktigaste for oss. Dette handlar ikkje berre om dei ti dagane i februar, men om kva meisterskapen betyr for idretten, ungdommen, regionen og alle involverte.

I tillegg til Lillehammer vil nokre av konkurransane gå føre seg på Hamar og på Gjøvik, i Øyer og i Oslo.

– Vi oppdaterer anlegg og tilfører nytt utstyr, slik at desse kommunane også i framtida kan arrangere store idrettsmeisterskapar og leggje til rette for aktivitet, påpeiker Nilsen.

hafjell kred esben haakenstad

Foto av Esben Haakenstad

MINNE FOR LIVET
Den tidlegare programleiaren i NRK Sport er oppteken av at dei unge deltakarane skal tileigne seg nyttig lærdom ved sida av idretten. Det skal programmet «Learn & Share» sørgje for.

– Utøvarane skal blant anna lære om gode haldningar, antidoping, ein sunn livsstil, riktig kosthald, førebygging av skadar og planlegging av livet etter karrieren. OL for ungdom skil seg frå OL for vaksne ved at det blir fokusert mykje på utdanningsbiten.

Samtidig er Nilsen klar over at leikane skaper diskusjonar om breidde- og elitesatsing innan idretten.

– Det er naturlegvis mange meiningar om i kva grad eit OL for ungdom skaper press på unge utøvarar, men min jobb er å vere med og bidra til at dette blir ein så bra meisterskap som mogleg for alle som er med.

Utanom opningsseremonien er det gratis inngang for publikum på alle arenaer under leikane. Arrangøren satsar på stort oppmøte.

– Vi håpar folk frå heile landet kjem for å oppleve morgondagens Petter Northug, Therese Johaug, Sven Kramer og Lindsey Vonn.

Det er venta mellom 80 og 100 norske deltakarar, men for Nilsen er ikkje sportsleg norsk suksess det primære målet.

– Det viktigaste er at deltakarane reiser heim med opplevingar og minne for livet.

Boktips fra Pål Gordon Nilsen:

9788272015410_product_fullBli best med mental trening av Erik Bertrand Larssen
– Boka kommer med mange gode tips for å finne den gode følelsen i en krevende hverdag. Dessuten synes jeg mental trening er et spennende tema, som jeg har fått veldig lyst til å lære mer om.

Forlagets omtale:

Erik Bertrand Larssen er omtalt som Norges «hotteste» mentaltrener. Han jobbet med skilandslaget fram mot VM i Oslo i 2011, og han har også hjulpet en rekke andre idrettsutøvere og næringslivstopper. I denne boken forteller han hvordan vi alle kan bedre prestasjonene våre, både i hverdagslivet, på jobb og når vi trener. Hva skal til for å bli en vinner? Hvordan mobiliserer du råskapen i deg, for å prestere bedre i hverdagen og være best når det virkelig gjelder?

 

 

 

 

Fakta om YOG:
Første sommer-OL var i Singapore i 2010
Første vinter-OL var i Innsbruck i 2012
Lillehammer arrangerer det 2. vinter-OL 12.–21. februar 2016
1100 utøvere, 70 nasjoner, 15 vinteridretter
Skal også teste ut nye idretter som monobob og langrennscross
Konkurranser på Lillehammer, Gjøvik og Hamar, i Øyer og i Oslo
Gratis inngang for publikum
Nettside: www.lillehammer2016.no

Ti ting du kanskje ikke visste om Ungdoms-OL

1 Utøverne er i alderen 15–18 år (varierer fra idrett til idrett). Noen av dem er alt i verdenstoppen innen sin idrett.

2 Lekene samler 1100 deltakere fra 70 nasjoner.

3 Ungdommene kjemper om 70 gullmedaljer – flere enn under OL i 1994.

4 Hockeyspillerne kan ta gull i å skyte hardt og presist, og gå raskest på skøyter i en ferdighetskonkurranse.

5 Langrennscross er på et OL-program for første gang.

6 Monobob, der en utøver er alene i boben, ser dagens lys (erstatter toerbob).

7 Nye populære idretter som snowboardcross, slopestyle og skicross er selvsagt med.

8 I flere av øvelsene vil det også være lagkonkurranser på tvers av nasjoner og kjønn.

9 To hoppere, én kombinertløper og to langrennsløpere danner et lag i en helt ny øvelse som heter nordisk lagkonkurranse.

10-12 000 akkrediterte gjester kommer – til det trengs 3000 frivillige!

 

De olympiske verdier

Pierre de Coubertin blir regnet som grunnleggeren av de moderne olympiske leker. OL-ringene symboliserer vennskap mellom de fem verdensdelene, og de olympiske verdier handler om fred, sportsånd og brorskap. Sentralt er:
– å utvikle de fysiske og moralske kvaliteter som er grunnlaget for all idrett
– å bygge opp økt forståelse mellom mennesker og derved bidra til å skape en bedre og mer fredelig verden
– å spre de olympiske prinsipper til hele verden, for derved å skape internasjonal «goodwill»
– å samle idrettsutøvere fra hele verden hvert fjerde år til den store idrettsfestivalen, De Olympiske